Ett avsnitt från Kropp & Själ
50 min
Sjukt hjälpsam
Tis 04 mar 2014 kl 10:03
Att hjälpa andra, skänka pengar, offra egna behov för en annan människa, det betraktar vi vanligtvis som något gott och bra. Men i vissa lägen kan hjälpsamhet göra mer skada än nytta. Forskaren Barbara... Oakley talar om sjuklig altruism, där ett självuppoffrande beteende blir skadligt antingen för den som hjälper eller den som blir hjälpt. I dagens program diskuterar vi hur man ska se på altruism och viljan att hjälpa, till exempel när det är bättre att säga nej än ja.

När Haiti drabbades av en katastrofal jordbävning för fyra år sedan var omvärlden inte sen att ställa upp. Pengar och hjälpinsatser pumpades in i landet, men hjälpinsatsen blev inte så stor som den hade kunnat bli menar Jonathan M Katz korrespondent för nyhetsbyrån AP. Tvärtom lyckades man bidra till elände och sjukdom.

Ibland måste man vara hård för att vara snäll. Det har Maria fått erfara. Hennes son började tidigt med droger och hon har offrat mycket för att finnas till hands för honom och lotsa honom på rätt väg, men till slut kom hon till en punkt när hon var tvungen att polisanmäla honom. Omgivningen var oförstående men idag är sonen drogfri.

Gäster i studion är filosofen Jonna Bornemark, professor Stefan Einhorn som skrivit om snällhet och David Eberhard, psykiater och författare. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".