Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Fortfarande mycket antibiotika till djur i EU
Tis 04 mar 2014 kl 12:10
Vissa europeiska länder använder upp till 100 gånger så mycket antibiotika till sina lantbruksdjur än andra, räknat i antibiotika per kilo djur. Det visar den statistik som först på senare år kommit fram... inom EU och som beskriver antibiotikaanvändningen i hela Europa. Men det finns länder som visat hur man kan minska användningen.

Tyskland inför den 1 april en lagändring som medför att lantbrukets antibiotikaanvändning bokförs tydligare än förut - för att man ska kunna arbeta särskilt med de gårdar som använder mycket antibiotika. Holland har föresatt sig att halvera sin användning - och lyckats. Också svensk kycklingproduktion utgör ett positivt exempel, med minimalt behov av antibiotika tack vare bland annat god hygien.

Vetandets värld besöker en tysk veterinär för att prata om antibiotikaförskrivning, och hamnar mitt i en dramatisk förlossning där kalven fastnat halvvägs ut.

Vi diskuterar också antibiotikafrågan i den lugnare hemmastudion med Christina Greko, veterinär vid SVA, och Martin Wierup, veterinär som arbetat i många år med förebyggande av smittsamma sjukdomar, på både svensk och europeisk nivå.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".