Annika Borg

4:46 min

Om hur några få människor ibland oss, som trots riskerna, vågar ta sig till händelsernas centrum för att rapportera in till oss i vårt trygga hörn av världen.

Med anledning av att radions korrespondent Nils Horner blev dödad i Kabul på tisdagmorgonen, väljer vi att lägga upp dagens Tankar för dagen av prästen Annika Borg här på hemsidan.

Tankar för dagen 12 mars 2014, Annika Borg

 Vi lever i ett tryggt hörn av världen. Det betyder inte att allt är bra eller att vi är helt skyddade från verklighetens hårdare sidor, men vårt hörn är fridfullt på så många sätt som vi så ofta tar för givet, inte ens märker kanske.

En påminnelse om detta - rakt in i våra liv - kom igår när meddelandet nådde oss om att Sveriges Radios mångåriga och mycket uppskattade medarbetare Nils Horner blivit mördad i Kabul i Afghanistan. Att stå på gatan, att vilja ha människors röster och tankar om livet och politiken, att vilja synliggöra hur andra har det och vad de tänker, och ge oss lyssnare det, kostade honom livet.

Jag fäster mig vid några saker i rapporteringarna, som att det var på gatan bland människor, i dagsljus. Så här på håll, från vårt hörn, och med våra erfarenheter, är det en vardaglig situation. Så här på håll, som om allt var som det skulle.

Men så ser inte världen ut, och Nils Horner och andra journalister från den fria, och också i den ofria delen av världen, ville och vill försöka förmedla viktiga skeenden och människors åsikter. Trots riskerna. Risker som aldrig helt går att undvika.

Och jag fäster mig vid vad en representant från Reportrar utan gränser sade: Att läget för journalister på många håll blivit farligare, för att grupper som vill detronisera frihet, demokrati och öppenhet har mer och mer börjat förstått vikten av att kontrollera, styra och förhindra spridning av information, av hur livet är för människor, deras tankar och känslor.

Det var precis detta Nils Horner gjorde när han blev mördad: tog reda på vad människor tyckte, hur de beskrev livet. Tog dem på allvar, på den där gatan i dagsljus, för att förmedla deras syn på tillvaron hem till oss.

Och jag tänker, att är inte det kärnan i alltihop? I friheten, demokratin, i öppenhet som tillåts växa? Att någon frågar efter min åsikt, tar mig på allvar, oavsett om jag är i Stockholm, Bangkok eller Kabul? Det är bara det, att det är få som har den starka drivkraften att de vågar finnas i och ställa sådana frågor i en av världens oroshärdar, Afghanistan.

När det blir allt farligare att utföra en journalistisk gärning i världen ringer varningsklockorna högt. Att människor får beskriva sin verklighet, och att synsätt får brytas mot varandra, är demokratins särmärke. Drivkraften att få berätta dessa historier och rapportera från händelsernas centrum, även då det är farligt, är ett engagemang få av oss är beredda att ställa oss till förfogande för.

Men en del av oss gör det, det påmindes vi om igår. Det abrupta och ofattbara skakar om, det kommer nära oss alla. Nils Horner tog världen in till oss i vårt trygga hörn. Det var att stå på frihetens och öppenhetens sida, trots risker.

Fast en människa är givetvis alltid mer än sin goda yrkesgärning, en människa tillhör alltid först och främst sina närstående. Det är många som sänder varma tankar till Nils Horners familj idag, och många många dagar framöver.

/

Annika Borg beskriver sig som mångsysslare; teologie doktor, debattör, författare, präst och föreläsare. Just nu arbetar hon som projektledare på ett studieförbund. Skrivandet är den röda tråden i hennes liv och hon har skrivit böcker om livsfrågor, men även poesi. Hon har medverkat i Tankar för dagen i många år och bor i Stockholm med man, son och husdjur. Förutom livets allvarligare sidor är hon förtjust i vackra kläder och goda parfymer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".