Stina och Mia med pirret

89 min

"Dessa kungar, dessa krig, dessa årtal som jag inte kunde lära mig i skolan - för att de inte levde för mig. De doftade inte, de hade ingen kropp, de varken visade sig, viskade eller ropade till mig genom tidslagren. När jag så en dag fick Sven Wernströms bokserie ”Trälarna” öppnade sig fönstret in till Historien. Historien med stort H; den som på märkvärdiga sätt faktiskt ledde fram till - just mig! I litteraturen och så småningom konsten kom de slutligen till mig; människorna och historierna. Viskningar och rop, de som aldrig tar slut så länge jag lever, lyssnar och vårdar min nyfikenhet." Stina Wollter

36 år gammal stod hon återigen på svensk mark, med ett barn på armen och två resväskor och ställde sig själv frågan: "Vad vill jag göra nu?"

Hon blev det hon egentligen varit sen barnsben då hon kände det där pirret för första gången - historiker. Idag lyfter och letar hon upp kvinnor som väntar på att komma fram i ljuset; vanliga arbetande kvinnor inom konst och konstnärliga hantverk. Och har hunnit bli förälskad längs vägen i Anna Maria Thelott, en gravör och målarinna som föddes i slutet av 1600-talet.

Hör Stinas möte med Mia Skott som tycker att vi behöver dessa förebilder ur historien - de som gör att vi kan skriva om den.

Vill du prata om någon som inspirerar dig? Om historier som träder fram ur mörkret? Om gömda och glömda människor? Förebilder? Om din egen histroria? Om att ha ett hantverksyrke?

Ring 018- 17 40 20 under sändning och berätta! Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".