Rapport från klimatmötet i Berlin

20 min

På söndagen, den 13 april, presenterades den tredje klimatrapporten från FN:s klimatpanel på ett år. Den här gången handlar det om vilka möjligheter som står till buds för oss för att hålla tillbaka klimatförändringen så mycket som möjligt. Vetandets värld var på plats i Berlin när klimatpanelen lade sista handen vid rapporten.

Vad finns det för sätt att ersätta koldioxid och att minimera andra klimatgasers avgång från marken? Och hur ska vi kunna se till att klimatreformer också blir verklighet? Det är ämnen som diskuterats av bland annat ekonomiska forskare vid klimatpanelens möte i Berlin.

Vetandets värld var på plats i arbetets slutfas och berättar varför det var svårt att enas om formuleringarna i sammanfattningsrapporten, och om själva lösningarna som forskarna pekar på.

Vi träffar Thomas Sterner, miljöekonom från Göteborg och en av författarna till den nya rapporten, liksom en rad utländska forskare som arbetat med den: Karen Seto, urbaniseringsforskare från USA, Diana Ürge-Vorsatz, byggnadsforskare från Ungern och Felix Creutzig, transportforskare från Tyskland.

CHATTA MED EXPERTERNA! Efter sändningen, klockan 12.30, kan du ställa frågor till Sveriges representant i panelen, Lars Bärring och Thomas Sterner, miljöekonom. Chatten är nu avslutad. Se expertsvaren nedan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista