Genmodifierade djur på väg ut från labbet

20 min

Genmodifiering för nog mest tankarna till växter och grödor. Men även djur, bakterier och jäst kan genetiskt förändras. Ett exempel är genmanipulerade myggor i Brasilien.

Det finns idag projekt för att ta fram omega 3-rik mjölk, snabbväxande lax, grisar som har miljövänlig avföring och en rad olika djur som själva skulle kunna producera läkemedel mot sjukdomar som annars drabbar dem.

Genförändrade mikroorganismer har använts flera decennier tillbaka inom industrin. Det handlar om bakterier eller jäst som omprogrammerats för att producera ämnen de normalt sätt inte tillverkar. Det kan exempelvis vara enzymer och andra organiska föreningar som vi idag hittar i tvättmedel, mediciner, kosmetika, bröd, öl och bränslet i miljöbilar.

I dagens Vetandets värld försöker vi reda ut vad som händer på det här området. Vi får höra Fredrik Sundström, docent i beteendeekologi vid Uppsala universitet, som själv forskar på genförändrad fisk.

I programmet medverkar även Flavio Forabosco, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet, berätta om den nya lagstiftningen rörande GM-djur inom EU som kan vara på gång. Och vi får också höra Ingrid Faye, professor i genetik vid Stockholms universitet, berätta om hur genförändrade myggor och bakterier skulle kunna användas för att bekämpa malaria.

Programmet är en repris

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista