Courtney Love – skandalös stjärna och slampig förebild

54 min

Courtney Love (1964-) är en kvinna vars stil ständigt skapat både rabalder och rubriker. Men så har hon under sin karriär varken klätt sig eller bettet sig som någon svärmorsdröm, tvärtom. Hennes look har kallats för ”kinderwhore” (slå upp det) och hon har beskrivits som: ”den mest kontroversiella kvinnan i rockens historia”. Nu är hon tillbaka med ny musik. Och nya rubriker. I veckans STIL skärskådar vi denna artist som alltid vänt och vridit på vad som egentligen utgör kvinnlighet.

I år fyller Courtney Love femtio och har under tjugofem av de åren hållit många i media sysselsatta med att skriva om hennes skandalösa look och leverne. Ibland har man även uppmärksammat hennes musik. ”Om jag dör utan att ha skrivit en, två, tre eller fyra fenomenala låtar så vet jag fan i mig inte varför jag har levt över huvud taget”, har hon sagt – och gjort.

1994 – för precis tjugo år sedan– släpptes gruppen Hole sitt andra album Live Through This. Det blev en platta som ingen annan. Låtar som Doll Parts och Miss World kryllade av smarta texter från ett kvinnligt perspektiv och Courtney Love borrade sig rakt in i många unga kvinnors hjärtan – och hjärnor. Den uppföljande plattan Celebrity Skin var inte sämre den. Courtney Love rönte dessutom framgång som skådis i filmen The People vs Larry Flynt, om den kontroversielle grundaren av tidningen Hustler. Hon blev nominerad till en Golden Globe för sin roll som spattig påtänd strippa. Trots det så har Courtney Love blivit svartmålad som en talanglös nolla som sög ut sin make, Kurt Cobain i bandet Nirvana. Om varför denna seglivade föreställning fortsätter att frodas talar vi om i veckans program.

Vi har även talat med Ulrika Dahl om vikten av dåliga förebilder. Hon är docent i genusvetenskap och aktuell med boken Skamgrepp: Femme-inistiska essäer. Vi har även träffat bandet The Baboon Show som upprätthåller en rockig stil som blivit alltmer marginaliserad i dagens slicka mainstreamkultur. Och så har vi mött en man som delar ett stort andligt intresse med Courtney Love – skådespelaren Claes Malmberg.

Veckans gäst är Ika Johannesson, kulturjournalist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista