Rätt musik gör dig till en säkrare förare

24 min

Om hur vår bilkörning påverkas av olika sorters musik och om skrock kring brunnslockens olika bokstäver. Med Urban Björstadius.

Om vi lyssnar på rätt sorts musik när vi kör bil så kan det motverka negativa känslor och göra oss till säkrare bilförare. Det säger Martin Ljungdal Eriksson som skriver ett avhandlingsarbete om olika ljudmiljöers påverkan på människor. Tillsammans med musikproducenten Håkan Lidbo har han tagit fram en cd-skiva med musik komponerad för att passa i olika trafikmiljöer, och Vetenskapsradion Forum gav sig ut på en bilfärd för att testa vilken musik som passar bäst till stadskörning, landsvägskörning och bilköer.

Dessutom handlar det om alla de olika brunnslock som man kan se på gatan, brunnslock med bokstäver som A, D, FV och SOP. Vissa bokstäver betyder tur och andra betyder otur, och folkloristen Fredrik Skott på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg berättar om hur de nu har börjat samla in människors berättelser och föreställningar om brunnar. Har du egna berättelser om gatubrunnar som du vill dela med dig av kan du göra det på http://www.språkochfolkminnen.se/ga-pa-gatubrunnar.

Programledare är Urban Björstadius.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista