Adidas – sportmärket som var först på bollen med musik- och modesamarbeten

54 min

Det tyska märket Adidas var tidigt ute med att söka sig utanför sportvärlden och knyta till sig personligheter i musik- och modevärlden i marknadsföringssyfte. Något som alla sportmärken självklart gör idag. I år är det exakt tio år sedan det lät modeskaparen Stella McCartney sätta saxen i märkets träningskläder, vilket förnyade både plagg och synen på vad träningskläder kan vara. Men redan 1986 sydde det upp rapgruppen Run DMC som posterpojkar för märket. I veckans STIL berättar vi mer om märket, marknadsföring - och den bittra släktfejd som skapade det.

Man skulle kunna påstå att Adidas i år kan fira 90-årsjubileum. Det var nämligen 1924 som ursprunget till vad som idag är ett av världens största sportmärken grundades i staden Herzogenaurach, i norra Bayern under namnet Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik, det vill säga ”Bröderna Dasslers sportskofabrik”. Fast sedan råkade bröderna i luven på varandra och skapade varsitt företag – Adidas och Puma. Konflikten tvingade hela staden att välja sida och invånarna i Herzogenaurach kallades för ”de böjda nackarna” eftersom alla kollade in vilka pjuck folk bar. Ingen ville ses tala med någon som hade skor av fel märke.

Bröderna ifråga hette Adolf Dassler (1900-1978) och Rudolf Dassler (1898-1974) och kom efter bråket att försöka konkurrera ut varandra. Adolf eller ”Adi”, som skapade Adidas, var den skickligare produktutvecklaren av de två vilket gynnade märket. 1967 lanserade Adidas kläder och fick träningsoverallen att bli ett plagg för långt fler än fotbollsspelare. Om träningsoverallen och dess historia inom underhållningsvärlden (tänk: Vi hade i alla fall tur med vädret och Vicky Pollard i den brittiska humorserien Little Britain) berättar vi om i programmet.

Adidas är idag ett av de allra största sportmärkena i världen (Nike är störst). Det är officiell boll- och klädsponsor av årets fotbolls-VM i Brasilien, men har under åren satsat mycket på samarbeten med celebriteter inom musik och mode och skapat trendsättande skor. Vi har kollat upp historien bakom den idag toktrendiga Stan Smith-dojjan. Det är världens mest sålda sko, enligt Guinness Rekordbok. Och så berättar vi om konsten att gå, och vad vår gång avslöjar om oss.

Veckans gäst är Jacob Östberg, professor i reklam och PR vid Stockholms universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista