Utsatt och i beroendeställning

29 min

När kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar utsätts för våld och övergrepp sker det ofta i det tysta. Samhällets ofta fördomsfulla inställning att "det finns väl ingen som skulle utnyttja en persons med handikapp" gör att många av kvinnorna som blivit utsatta aldrig får någon hjälp eller möjlighet till upprättelse. - Jag älskar det här stället, men jag är alltid rädd när jag lämnar lägenheten. Det säger Mimmi som du möter idag och som blivit utsatt för övergrepp tre gånger.

Samhällets ofta fördomsfulla inställning att "det finns väl ingen som skulle utnyttja en persons med handikapp" gör att många av kvinnorna som blivit utsatta aldrig får någon hjälp eller möjlighet till upprättelse

Att leva med en intellektuell funktionsnedsättning kan också innebära att du inte vet var en del sociala gränser går, vilket kan vara förödande i mötet med en förövare som ofta är en person i offrets närhet eller som hon står i beroendeställning till.

I veckans Tendens möter Barnaministeriet från UR några av de kvinnor som utsatts och som trots att de tillhör en grupp som man vet är extra utsatt, fortsätter att misstros, nonchaleras och ytterligare stigmatiseras efter att har blivit utsatta för övergrepp.

- Jag älskar det här stället, men jag är alltid rädd när jag lämnar lägenheten.

När Mimmi var 3 år fick hon cancer i hjärnan. Det var i början på 70-talet och strålbehandlingen hon fick gav henne problem med minnet och balansen för resten av livet. Hon klarar det mesta. Ibland tar det kanske lite längre tid bara. Tre gånger har hon blivit utsatt för sexuella övergrepp. En gång blev hon förföljd och antastad mitt i natten. De två andra gångerna har det varit av personer som funnits i hennes vardag för att hjälpa henne. 

– När jag skulle anmäla de här händelserna har det varit uppenbart att jag inte uppfattades som trovärdig eftersom jag har svårt med vissa detaljer och kommer inte ihåg var jag har varit eller i vilken ordning saker har hänt. Men det värsta tycker jag är de här personerna, som har till uppgift att hjälpa mig, som gjort det här äckliga mot mig. Det har förstört så otroligt mycket för mig.

Den första delen av tre i serien ”Utsatt i flera led” – om personer med intellektuella funktionsnedsättningar som utsätts för våld och övergrepp i det tysta, producerad av UR Barnaministeriet för Tendens.

Reportrar: Karin Andersson och Daniel Persson Mora.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista