Utbildning vs lägre löner

38 min

EU-valet satte frågor om rasism och främlingsfientlighet på dagordningen. Trots att den svenska integrationspolitiken rankas som en av de bästa så finns det fortfarande skillnader mellan dem som är födda i Sverige och dem som är födda utomlands. Till exempel är arbetslösheten högre bland utlandsfödda. Partiernas lösningar handlar bland annat om mer utbildning och bättre antidiskrimineringsarbete. Men nationalekonomen Andreas Bergh menar att deras förslag inte hjälper. Enligt honom är lösningen att införa lägre löner för dem som står långt ifrån jobb.

Det egyptiska valet är avgjort och som väntat vann general Al-Sisi en hejdundrande seger. Varför väljer den egyptiska medelklassen stabilitet framför frihet? Vi pratar med vår Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén.

Antalet sexologiska mottagningar har minskat runt om i landet. Enheter med samlad kompetens kring sexproblem finns nu bara i tre landsting. Hör Sara, som lider av sexsmärtor och vars problem har blivit kroniska på grund av utebliven hjälp. Aldijana Talic på P3 Nyheter har undersökt bristen på sexologiska mottagningar.

Och så går vi vidare med experternas frågor inför P3:s stora politikquiz. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i Göteborg vill bland annat gärna veta vad politikerna tycker om hur stora inkomstskillnaderna ska vara i samhället.

Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.01
  Avicii - Lay Me Down
  Kompositör: Tim Bergling, Ash Pournouri, Tim Bergli
  Bolag: Universal
 • 13.13
  Laleh - Goliat
  Kompositör: Laleh Pourkarim/Gustaf Thörn
 • 13.26
  Mr Probz - Waves
  Kompositör: Dennis Princewell Stehr
  Bolag: Sony Music
 • 13.30
  Albin & Kristin Amparo - Din Soldat
  Kompositör: ANDREASSON/Johnsén
  Bolag: The Music Box
 • 13.39
  Klingande - Jubel
  Kompositör: Edgar Catry, Cédric Steinmyller
  Bolag: Sony Music
 • 13.48
  Linda Pira - Knäpper Mina Fingrar (Remix)
  Kompositör: Marcelo Salazar, Se notering
  Bolag: Universal
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista