Vem talar för landsbygden

30 min

Arne Gunnarsson i Gräsholma i Markaryds kommun bestämde sig för att starta ett eget landsbygdsparti. Det var besvikelsen över det idéprogram som centerpartiet presenterade 2010 som låg bakom avhoppet från hans gamla parti.

I årets val har han slagit sig ihop med andra svenska småpartier för att bilda ett rikstäckande landsbygdsparti.

- Vi kanske talade lite mindre om landsbygden något år men nu är vi tillbaka, menar Svan Jansson i Skararp, bonde och centerpartistiskt kommunalråd i Markaryd.

Men är det verkligen ett nytt parti landsbygden behöver? Och stämmer bilden av en fortsatt avfolkad landsbygd?

Riksorganisationen "Hela Sverige ska leva", som samlar runt 5000 lokala utvecklingsgrupper runtom i Sverige, avslutade just sin senaste landsbygdsriksdag där man drog upp riktlinjerna för de frågor man vill driva inför valet i höst, ett möte där flera av de stora riksdagspartierna presenterade sina tankar om landsbygdens framtid.

- Det är kanske ingen ny gröna våg på gång men visst skvalpar det i alla fall lite kring landsbygdsfrågorna nu, säger Staffan Bond, verksamhetschef på "Hela Sverige ska leva". 

Detta är det tredje och sista programmet i Tendens serie ”Vem talar för landsbygden”. Programmet är gjort av Ola Hemström i samarbete med P4 Jönköping.