Ett avsnitt från Sommar & Vinter i P1
48 min
Lisa Förare Winbladh 2004
Tor 05 aug 2004 kl 13:05
Matskribent och karavanförare – Jag kommer att berätta hur vi matnördar ständigt drivs att utforska nya ämnesområden: kemi, fysik, historia och psykologi. Varför är till exempel vissa saker äckliga? Är... det de mentala smaklökarna eller näsan som får oss att rygga tillbaka inför ett tusenårigt ankägg? Att upptäcka en ny matkultur är att bege sig till ett nytt universum där andra naturlagargäller.

Om Lisa Förare Winbladh

Frilansande matskribent och karavanförare. Har skrivit ett flertal kokböcker, medverkat i matlagningsprogram på tv och varit redaktör på tidningen Gourmet. Sedan ett år tillbaka arrangerar hon också matlagningskurser och ”mat-karavaner” – guidade rundturer bland butikerna på Möllevångstorget i Malmö.

Producent: Madeleine Fritsch

Musiken som spelades i programmet:


Stina Nordenstam ”Sharon And Hope”
Stina Nordenstam
THIS IS STINA NORDENSTAM / INDEPENDIENTE ISOM 24 CD
David Bowie ”Changes”
David Bowie
HUNKY DORY / EMI CDP 791843 2
Steely Dan ”Pixeleen”
Walter Becker
EVERYTHING MUST GO / REPRISE 9362-48435-2
Devo ”Through Being Cool”
Gerald V Casale
DUTY NOW FOR THE FUTURE / VIRGIN CDV 2125
Michael B Tretow ”Jag Är Galen (I Kex)”
Michael B Tretow
TROLLES KASSETTRADIO 5 ÅR / NTF TCDR 5
K D Lang ”Don’t Smoke In Bed”
Willard Robison
DRAG / WARNER BROS 9362-46623-2
Lisa Ekdahl ”Öppna Upp Ditt Fönster”
Lisa Ekdahl
VEM VET / EMI 8650662
King Crimson ”Heroes”
David Bowie
- / MUSIC CUE 0
Björk Gudmundsdottir ”Big Time Sensuality”
Björk Gudmundsdottir
DEBUT / MOTHER 519 715-2
Thomas Funck ”Skiffel I Ett Skafferi”
Thomas Funck
SKIFFEL I ETT SKAFFERI / TELEFUNKEN UE 19816
Bob Scobey Frisco Band ”Blues For My Naughty Sweety”
Swanstone
- / MUSIC CUE 0
The 5th Dimension ”Up Up And Away”
Jim Webb
GREATEST HITS / SOUL CITY SCS 33900
Red Hot Chili Peppers ”Throw Away Your Television”
Red Hot Chili Peppers
BY THE WAY / WARNER BROS 9362-48140-2
Ella Fitzgerald ”I Get A Kick Out Of You”
Cole Porter
COLE PORTER SONGBOOK ( 1) / VERVE 821 989-2

Lisa Förare Winbladhs recept

Vietnamesisk fisksås: I ett vietnamesiskt hem står alltid en skål nuoc cham på bordet. Och smakar du på den så kan får du om ledtråd om familjen kommer från norra eller södra Vietnam. I södern smaksätter man nämligen med socker och lime. Min favoritvariant kommer från södern. Den passar dessutom utmärkt till thailändsk mat. 3 små ilsket röda och ilsket heta thaichili 1 klyfta vitlök 1/2 dl socker 2 dl varmt vatten 2 msk pressad lime 3/4 dl fisksås Skär 2 av chlifrukterna i bitar. Spara en till garnering. Kärnorna kan få åka med. Skiva vitlöken. Mortla eller finhacka chili, vitlök och socker till en slät pasta. Blanda med övriga ingredienser. Skär den sista chilin i fina tunna ringar och rör ner. Doppa grönsker i eller skeda över nudlar. dessutom kan var och en tillsätta sin egen sås vid bordet och göra snäll asiatisk mat vuxnare i smaken.

Sommarsalsa Tag 6 riktigt mogna smakrika tomater. Helst plommontomater. Tärna dem så fint du kan med vass kniv. Lägg dem i ett durkslag. Strö över 1/2 dl finhackad rödlök, 1 tsk finhackad chili och koriander. Vänd runt försiktigt. Låt stå i rumstemperatur i ett durkslag ungefär en halvtimme. nu rinner det mesta av saftten av vilket gör att din salsa inte blir vattning. Smaka av med ungefär 1/4 tsk salt, 1 msk pressad lime och ungefär 1/2 tsk farinsocker. Vill du variera eller spetsa till lite extra kan du blanda ner någon av mina favoritkryddor när salsan ligger i durkslaget. Kanske lite finrivet limesskal? En nypa malen kanel eller 1/2 tsk mald eller finstött spiskummin

Brynt enbärssmör Bryn 1 tsk grovstötta enbär och 2 msk finhackad schalottenlök i 50 g smör tills smöret blivit nötbrunt. Slå raskt på lite sherryvinäger ungefär 2 msk och sjud någon minut. Rör ner 1 msk koncentrerad kalvfond. Skeda enbärssmöret över fläskfilé, ren eller annat vilt och vackert. Eller varför inte ugnsbakade palsternackor? Servera gärna med mycket fräst skogssvamp.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".