Big data kan förutse bilköer

20 min

Nu ska den stressade storstadsbilisten få hjälp. Genom matematiska beräkningar av stora datamängder, så kallad Big data, är det möjligt att förutspå var det kommer bli trafikstockningar. I framtiden vill forskarna också ta hjälp av sociala medier.

Vetandets värld besöker trafikledningscentralen i Stockholm. Flera trafikledare håller koll på stora videoskärmar, det handlar om bevakning och styrning av Stockholmstrafiken. Man kan tala om för bilisten att det skett en trafikolycka och att det är kö just nu. Men nu kommer man också kunna förutse köer, 30 minuter framåt i tiden.

För att bevaka trafiken tar Trafikverket emot cirka åtta petabyte data i månaden, bland annat från 1800 mikrovågsdetektorer, taxipositioner och mätningar av trafikflöden med hjälp av blåtandsteknik, berättar Tomas Julner, ansvarig för systemet vid Trafikverket.

Att hämta in stora datamängder och göra realtidsberäkningar som leder till nya insikter kallas för "big data" och kan appliceras i en rad branscher, bland annat logistik, transport, infrastruktur och trafikplanering.

Trafikverket, tillsammans med en rad universitet, är inblandade i ett projekt som har inspirerats av en modell som är framtagen vid universitetet i Berkeley, Kalifornien i USA. Genom stora datamängder gör man prognoser om var det kommer bli kö, berättar David Gundlegård vid Linköpings universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista