Djurförsök utan djur

20 min

Miljontals djur används till djurförsök varje år, men forskning pågår för att hitta alternativa metoder. Det handlar bland annat om 3D-modeller av hud, stamceller, organ på microchip och avancerade datormodeller.

Vi besöker forskningsinstitutet SP i Borås som är med i ett EU-samarbete för att utvärdera djurfria försöksmetoder. I labbet på SP arbetar Emma Eriksson bland annat med att godkänna alternativa metoder till djurförsök.

Anna Falk på Karolinska institutet arbetar med inducerade stamceller, så kallade iPS-celler, som kan användas för att få fram vilka celler som helst. På så sätt får man möjlighet att forska på till exempel mänskliga nervceller i stället för att göra tester på djur.

I USA, på Harvard-universitet, forskar Anna Herland på artificiella organ på microchip. Ännu mer likt en människa alltså, och ännu mer relevant som alternativ till djurförsök. Och på Umeå universitet forskar Patrik Andersson på avancerade datormodeller som kan användas för att generalisera mellan ämnen, och på så sätt prioritera bort mängder med djurförsök.

Programmet sänders första gången i februari 2014.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista