Fler dör av polisens kulor

30 min

Svensk polis skjuter mer än sina nordiska kollegor. Och skotten leder oftare till döden. I Finland har tre personer skjutits ihjäl de senaste 14 åren. I Norge är den siffran noll. Varför är det så? Och måste en svensk polis vara en beväpnad polis? Den här veckan granskar I lagens namn polisskjutningarna.

-Jag kände bara att benet stelnade till. Men sen när jag steg ur bilen upptäckte jag ett hål i byxan och att det forsade blod. 

Den 24 april i år fick 17-årige "Sebastian" en av polisens kulor i sig. Han misstänktes förbereda ett rån mot en guldsmedsaffär men åtalet lades sedan ner. 

"Sebastian" är en av de som varje år skjuts av polisen. Alla har inte samma tur som han. Förra året sköts fyra personer ihjäl, hittills i år har tre människoliv krävts. Sju dödsoffer på 17 månader, det är en rekordhög siffra. 

Sverige sticker också ut jämfört med våra grannländer. I Finland har bara tre personer skjutits ihjäl sedan 2000. I Norge är den siffran två. 

Varför är det så? Måste en svensk polis vara en beväpnad polis? Vi åker till Storbritannien och besöker poliserna som nästan aldrig skjuter. 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista