Badsadism och mördarintervju

30 min

Sommar, sol och spetsade pålar. Vi går på djupet med mediernas historier om dödsfällor vid våra badplatser. ”Långa pålar vid badplatsen”, visade sig vara korta pinnar långt bort från bryggan. Och i vår serie om journalistiken som förändrat valutgången. Om en beryktad direktsändning där den torre, påläste Olle Stenholm drog ner byxorna på Ny demokratis Bert Karlsson. Men var intervjun en Pyrrhusseger för Stenholm?

Så här i värmeböljan är vi många som vill kasta oss ut i vattnet och svalka oss. Men det verkar lura faror där under ytan. För om man ska tro medierapporteringen är badhatande sadister i farten. På badplats efter badplats hittas spetsade störar och vässade järnspett. Eller som i fredags: en spikförsedd påle, placerad just där barn svingar sig ut i vattnet. Men ligger det något i det här? Eller är alltsammans en murken myt som flyter upp till ytan? Vår reporter Johan Cedersjö har gått på djupet med den här frågan. Han hittade dödsfällan som var en gran. Och "långa pålar" som var trubbiga pinnar på botten. 
OBS: I reportaget kan en olycklig formulering felaktigt ge intrycket att P4 Stockholm hade Expressen som källa för rapportering om en påstådd spetsad påle. Det stämmer inte - P4 Stockholms källa var polisen. Vi beklagar den missvisande formuleringen.

Om floden av hot och hat i de sociala medierna. I veckan berättade restaurangfackets ordförande Jenny Bengtsson om hotfulla kommentarer efter en artikel hon skrev om Sverigedemokraterna. 
Jack Werner frågar sig vad som händer med yttrandefriheten när saklig kritik bemöts med en skur av hat.

Så vår sommarserie om journalistik som har påverkat valrörelser. Vi ska förflytta oss till början av 90-talet och ett inslag i SVT som många av oss journalister dreglar över på kurser i intervjumetodik. Den torre och påläste reportern Olle Stenholm, "en gentlemannamördare i gabardinkostym", grillade Ny demokratis partiledare Bert Karlsson i direktsändning. Bert Karlsson tappade byxorna och många sträckte sig efter skämskudden i tv-soffan. Men så här 23 år efteråt är det oklart vem som egentligen gick segrande ur bataljen. Var intervjun en Pyrrhusseger för Stenholm?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista