Syrien i spillror

55 min

Om hur Syriens postkoloniala lapptäcke av religiösa och etniska grupper riskerar att spricka i sömmarna. Kommer landet att överleva som nation? Och om inte - kommer hela regionen att splittras upp i nya små etniskt definierade stater? Hör röster från bland annat Azaz, Istanbul, Lyon och Erbil om Syriens framtid som stat.

Det som för snart ett och ett halvt år sedan började som folkliga protester mot Bashar al-Assads auktoritära regim, har nu definitivt övergått i ett inbördeskrig som också börjar få allt mer sekteristiska drag.

Spekulationerna flödar om Syrien kommer att splittras i etniskt definierade enheter, vilka grupper som underblåser en sån utveckling och vilken roll olika aktörer i regionen och omvärlden spelar i Syrien.

Dagens program börjar med frilansreportern Urban Hamids resa från den turk-syriska gränsen utmed den väg som har kommit att bli en livlina till Syriens största stad Aleppo. I städerna Azaz, Souran och Mare träffar han rebeller i den Fria syriska armén, flyktingar, läkare som saknar mediciner och en kvinna som dagligen lagar mat till 50 rebeller i området.

Det historiska arvet och betydelsen av de koloniala konstruktionerna lyfts ofta fram som en förklaring till dagens händelser. Men vilken roll spelar det egentligen för dagens och ett framtida Syrien? Konflikts producent Kajsa Boglind ställde till ett antal Syrien-kännare.

Joshua Landis är professor vid Oklahoma-universitetet där han leder centret för Mellanösternstudier. Fabrice Balanche, är chef för institutionen för Mellanösternstudier vid universitetet i Lyon. Yezid Sayigh har bland annat varit verksam som rådgivare och förhandlare åt den palestinska delegationen i förhandlingarna med Israel och arbetar nu vid tankesmedian Carnegies center för Mellanösternstudier i Beirut. Itamar Rabinovich, som tidigare var Israels USA-ambassadör och chefsförhandlare med Syrien är  idag professor i i Mellanösternkunskap vid Tel Avivs universitet.

Kurderna beskrivs ofta som den grupp som skulle ha mest att vinna på om Assads regim faller - precis som kurderna i norra Irak har befäst sitt självstyre efter att Saddam Hussein störtades.

Och det var just i Erbil i norra Irak som den syrisk-kurdiska oppositionen samlades tidigare i somras under ledning av irakiska Kurdistans regionale president, Masoud Barzani.

I de kurddominerade delarna av Syrien och Irak växer nu förhoppningarna att en upplösning av den syriska regimen ska leda till en ny öppning för kurderna i hela regionen. Det rapporterar Sveriges Radios sydosteuropakorrespondent Katja Magnusson från Erbil.

I studion medverkar Emma Jörum, forskare vid Uppsala universitets statsvetenskapliga institution. Hon har doktorerat om territoriella konsekvenser av gränserna som drogs när det som idag är Syrien kom till efter första världskriget.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Kajsa Boglind

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista