Vi sökte ett hem

30 min

- Vägen var krokig och ostadig. Vi flyttade mycket. Hela tiden letade vi efter en tillvaro som liknade den vi hade i Bosnien. Det var den 17 april 1993 som Midheta Ganibegovic kom till Sverige från krigets Bosnien tillsammans med sin man och dotter. Den första tiden var hon helt upptagen av tankar på alla nära och kära som var kvar i kriget. Men så småningom förstod hon att det var Sverige som skulle bli familjens nya hemland.

Det har varit en kamp; en kamp för att hitta jobb, för att slippa vara beroende, för att hitta ett sammanhang. Och så småningom hittade de det de sökte. Nu har har både hon och maken Sakib jobb, bostadsrättslägenhet och kolonistuga i Värnamo. De lever som vilken familj som helst. Men det tog åtta år innan de blev hembjudna till svenska vänner.

– Och det spelar ingen roll hur mycket jag själv vill känna mig som svensk. Fortfarande är det omgivningen som definierar mig och min identitet.

Det här är det första programmet i Tendens temavecka Vägen in i Sverige. Sveriges Radio har under det senaste året sänt en mängd berättelser på temat Min flykt - om människors erfarenheter av att ta sig till Sverige för att söka en fristad här.  Men vad händer efter flykten? Hur är det att komma hit och skapa sig ett nytt liv här?

Producent: Anna-Brita Lindqvist

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista