Simma in i Sverige

35 min

Bakom fördragna gardiner finns en fristad mot manliga blickar. En plats för alla kvinnor men särskilt för muslimska kvinnor som bär sjal. Att lära sig simma, är att ge sig själv en plats, en plats i det svenska samhället.

Till simhallen i Vårbygård vallfärdar kvinnor från hela Storstockholm varje söndag för att gå på simläraren Mahvash vattengympapass, för att simträna, basta och dansa i vattnet. Dom flesta kvinnor som kommer hit är stammisar, och den här stunden i veckan är ett tillfälle att träffa vänner och umgås med döttrar och barnbarn, eller bara koppla av.

De flesta kvinnorna har sitt ursprung i mellanöstern, Kurdistan, Turkiet eller Nordafrika och är muslimer. För de kvinnor som bär sjal, är det här en av få platser där de kan bada och visa sin kropp.

Kvinnosimmet är till för alla kvinnor, och svenskar och muslimer som annars badar på offentliga badplatser väljer att komma hit för stämningens skull. Den är familjär, uppsluppen och hemtrevlig.

Men för kvinnor som lär sig simma betyder det också att de lär sig erövra ett nytt territorium, att våga göra något nytt och kan därför bli en ny väg in i det svenska samhället.

 
Aziza Dhaouadi är radioproducent och har gjort flera dokumentärer för P1. Hon frilansar sen många år för Sveriges radios olika redaktioner. Hon gör även dokumentärfilm och skriver manus.