Rådjurens roll i spridningen av TBE och borrelia

20 min

Det behövs mer kunskap om de fästingburna sjukdomarnas spridningsväg innan de når människan. Forskare undersöker nu rådjurens roll som värddjur.

Fästingarna har blivit allt fler och fått större spridning på senare år. Och även sjukdomarna som sprids med fästingarna har blivit vanligare. Men exakt hur det går till när smittor som borrelia och TBE sprids ute i naturen, innan de når människan, är fortfarande oklart.

En teori är att sjukdomarna får ökad spridning på grund av just rådjuren som fungerar som värd för fästingarna. Enligt Thomas Jaenson, som forskar på fästingburna sjukdomar och dess spridning vid Uppsala universitet, är en lösning därför är att skjuta av antalet rådjur.

Men det håller inte viltekolog Petter Kjellander med om. Han leder ett omfattande forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet som ska gå till botten med samspelet mellan fästingarna, de fästingburna sjukdomarna och rådjuren. Följ med på fästingjakt och spännande pejling efter rådjurskid vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista