Han skänkte först en husvagn

29 min

- Det är inte så konstigt att folk är trötta eller irriterade på tiggare. Man kan förstå de processer som gör att man reagerar negativt, men att förstå och försvara är inte samma sak. Det säger Leif Eriksson som för ett år sedan tog första steget att som privatperson engagera sig för att hjälpa tiggare i Göteborg.

En del av oss går bara förbi. Har som princip att aldrig ge pengar till tiggare. Sedan finns det de som erbjuder tiggarna mat och husrum. Oavsett vad vi gör måste vi förhålla oss till att tiggarna som nu ingår i vår gatubild. 

Leif Eriksson arbetar som lektor på institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet där han bland annat arbetar med rättvisefrågor. Här berättar han om hur han ser på sitt och andras engagemang för tiggare som kommit hit från andra EU-länder. Och om hur han motiverar sitt personliga engagemang. 

– Jag bidrar, men jag får tillbaka också. Om man vill spetsa till det kan man fråga sig varför man överhuvudtaget tjänar mer än man behöver för sitt absoluta uppehälle. Då säger många att då kan jag åka på en resa, eller köpa en bok, för då mår jag bra. Då blir mitt svar att det gör jag också när jag kommer hem på kvällen.

Reporter Anneli Abrahamsson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista