Rik tragik: Edward St Aubyns romaner

15 min

Hur rik är egentligen den rika tragedin? Det frågar sig litteraturvetaren Moas Matthis i en analys av genren, som i varje fall har två konkurrensfördelar. Fast den ena är samtidigt den rika tragedins akilleshäl. Matthis utgår från Edward St Aubyns hyllande romaner. (Programmet sänds även på torsdag kl 20.45, eftersom orginalsändningen kl 13:45 utgår pga riksdagens budgetdebatt)

Edward St Aubyn har hyllats i den anglosaxiska världen för sina självbiografiskt baserade romaner om Patrick Melrose och hans överklassliv i en familj, präglad av sadism, missbruk och incest.

Men hur rik är egentligen den rika tragedin?

Slipper trivialiteter

Moa Matthis analyserar en litteraturgenre som tycks ha åtminstone två konkurrensfördelar: att författaren får utrymme att renodla de känslomässiga detaljerna hos sina karaktärer eftersom de inte tvingas ägna sig åt trivialiteter som att få ihop pengar till hyran.

Fördel, men akilleshäl

Och att karaktärerna får ett drag av oföränderlighet eftersom inga yttre omständigheter tvingar dem till förändring. Samtidigt är just detta den rika tragedins akilleshäl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista