Islamiska Staten och våldsamt sex

35 min
Terrororganisationen IS har stått i centrum för nyhetsrapporteringen i sommar – men varför vaknade alla så sent, trots flera incidenter med Sverigekoppling under en lång tid?Om undersökningen som gav 50 nyanser av osaklighet i tidningsspalterna. Och så berättar vi historien om Sveriges största mediewebbplats som fyller 20 år i veckan.

Varför dök IS upp från ingenstans i medier?
De dök upp från ingenstans och beskrevs som onda och bestialiska bortom alla gränser. Den här sommaren har en stor del av nyhetsrapporteringen handlat om IS framfart och situationen i Irak.  Men varför vaknade medier så sent?När IS intog Mosul i juni blev många förvånade. Och fortfarande i augusti väckte det förvåning när experterna visade att IS för länge sedan slutat bete sig som en organisation och snarare börjat likna en stat.  Men det har funnits flera händelser med koppling till Sverige under lång tid när det gäller IS. Taymor AbdulWahab som sprängde sig själv på Drottninggatan i Stockholm, liksom priset som sattes på Lars Vilks huvud 2007 är två exempel på händelser där Islamiska Staten varit inblandade. 

Femtio nyanser av osaklighet
Den framgångsrika trilogin Femtio Shades of Grey – eller Femtio nyanser av honom på svenska -  som är översatt till över 50 språk har sålt i över 100 miljoner ex.
Det är en succé med inslag av osande sex och dominanslekar som många medier mjölkat ett tag nu. Och förra veckan var det dags igen. Med en enda studie baserat på ett litet underlag och med stort bortfall skrev DN och många andra kittlande notiser om hur utsatta läsare av serien 50 nyanser av honom är. Men när vi började ställa frågor, då försvann texten från DN.

Varför blev jubilaren Aftonbladet.se störst?
I veckan har det gått exakt 20 år sedan den första svenska mediesajten sattes upp på internet. Det var Aftonbladet som lade ut sin bilaga Aftonbladet Kultur på det där konstiga nya som hette world wide web. Då hade internet funnits ett tag i universitetsvärlden, men det var bara månader sedan den första enkla webbläsaren – Mosaic – hade lanserats och gjort world wide web till ett begrepp för andra än specialister.
//Tack till Joakim Jardenberg för att han la ut den fantastiska Göran Perssonintervjun på nätet!