Den vilda maten

25 min
Den svenska viltstammen har aldrig varit större, om man räknar samman hjortdjur, vildsvin, stora rovdjur och gäss. Ändå kommer bara 4 % av allt kött vi äter från skogen. Vart tar alla älgstekar vägen? Vi har träffat Sven-Åke Larsson som är projektledare för Viltmatsprojektet och som har koll på portioner, regler och risken för trikinos (en sjukdom orsakad av parasiter) när man hanterar viltkött. Han har också ett jaktlag tillsammans med några kockar och krögare. En av dem, Marco Baudone, menar att han fått en annan syn på viltkött sen han själv började jaga. Vi äter tamgris och spannmål när det är jul. Bröd och julskinka. Landsantikvarien Håkan Liby förklarar hur både vårt julbord och vår husmanskost kommer från bondens kök. Och bönderna saknade länge jakträtt. Däremot åts det vilt blande de högre stånden och kanske också en del i norra Sverige. Samernas traditionella mat kommer däremot från naturen berättar Elina Nygård Hansson, enhetschef på Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ren förstås men också skogsfågel och älg är och har varit viktiga i Sápmi. Dessutom besöker vi godset Trolle-Ljungby i Skåne där viltmästare Linus Larsson föder upp tusentals fasaner, rapphöns och gräsänder. Fåglarna sätts sedan ut för att jagas. Programledare är David Silva.