Vill inte slösa bort min röst

29 min
- Jag vill inte slösa bort min röst. Det säger Eva Åsén Ekstrand som både är politiskt intresserad och väldigt mån om sin röst. - Man vet för lite om vilken politik som politikerna tänker genomföra efter valet. Politiken innehåller för mycket taktik och för lite ideologi, säger hon och väljer att inte rösta alls.

På torget i Gävle står valarbetarna utanför sina valstugor. Eva Åsén Ekstrand går förbi torget varje dag, ibland stannar hon till och lyssnar av diskussionerna. Eva ser sig själv som en politisk människa med stort intresse för samhället och vår roll i det här samhället. Det har lett till att hon aktivt valt bort att rösta, åtminstone i EU- och riksdagsvalet. Hur det blir i kommunvalet har hon inte bestämt sig för ännu.

– Om jag väljer att rösta på något av partierna eller om jag röstar blankt, då ger jag det här systemet legitimitet. Jag tror inte på systemet, politikerna har blivit proffs och jag har ingen kontroll över hur de använder min röst. Därför väljer jag att inte rösta, säger Eva Åsén Ekstrand.

–  Min röst är för värdefull för att rösta. Man vet för lite om vilken politik som politikerna tänker genomföra efter valet. Att det är skillnad på före och efter valet och att röstandet innehåller för mycket taktik och för lite ideologi, slår Eva Åsén Ekstrand fast.

Reporter Anneli Abrahamsson