Hur mycket människa får en vara?

Här finns inget ljud
Tommy Flodström tror sig vara radiostyrd av utomjordingar. I gudstjänsten gestaltas han av Sven Björklund från humorgruppen Klungan, som också deltar i ett samtal med studentprästerna om att våga ge rum åt det skeva i livet.

Många udda karaktärer finns med i Sven Björklunds och Olof Wretlings bok ”Till häst genom Västerbotten”. Studentprästerna Susanne Dahl och Mattias Hjalmarsson har valt att bjuda in Sven Björklund med karaktären Tommy Flodström till gudstjänst. Gudstjänsten sänds från Umeå.

Klungans gestaltningar är fantastiskt roliga, men säger också något om vad det är att vara människa, om det oslipade, skeva och skruvade som finns i oss alla och inte är så lätt att ge rum åt.

På valdagen sänds gudstjänsten med rubriken ”Hur mycket människa får en vara?”, om människosyn, normalitet och medmänsklighet. Studentprästerna samtalar med Sven Björklund om att våga ge rum åt det skeva och sköra, hos sig själv och andra.

Det kan vara befriande att få skratta och känna igen sig och bejaka de skevheter vi alla har. Ofta lägger vi ner kraft på att dölja det sköra och kantstötta i våra liv. Vad händer om vi vågar visa mer av oss själva – för varandra, för Gud?

Texter

Romarbrevet 12:16-18
Psaltaren 139:1-5

Musik

En människa (U Svenningsson)
Som bonden tar ett fång (Sv Ps 770))
Drill’n (E Örnberg)
Människor som ingen vill se (F Dahl, M Malmgren, M Schubert, B Sundström
Högt i stjärnehimlen (Sv Ps 25)
Dina svala händer (T Andersson Wij)
Under ytan (U Svenningsson)
Håll om mig (Sv Ps 764)
Psalm 23 (J Upton)
Höga berget (T Andersson Wij)

Medverkande

Studentpräst Susanne Dahl - inledning, predikan, bön och samtal
Studentpräst Mattias Hjalmarsson - predikan, bön och samtal
Sven Björklund - gestaltning, textläsning och samtal
Emma Örnberg - gitarr, piano och sång