Alexandra Pascalidou 1998

53 min
Journalist, programledare - Jag heter Alexandra Pascalidou och när Sveriges Radio frågade mig om jag ville göra programmet Sommar sa jag att jag ville tänka på saken. De hävdade att det var ett av Sveriges populäraste program. Märkligt! Jag hade aldrig hört talas om programmet. Det visade sig att mina föräldrar inte heller visste vad det var för program. Inte mina systrar, ingen på Rinkeby fritidsgård och ingen av de vänner jag ringde och frågade. Konstigt program!

Men nu förstår jag! Sommar är ett älskat program som bara sänds på sommaren. Och bara sänds i Sverige. Och eftersom de flesta som jag känner, liksom jag själv, är s k invandrare som vandrar ut ur Sverige varje sommar, så har vi aldrig lyssnat. Tyvärr. Men i år blir det andra bullar.

Så jag ska göra programmet utan att ha hört det tidigare. Och det kanske är en bra förutsättning för att göra någonting nytt. Det första jag frågade var: Får jag verkligen säga vad jag vill? När det svarade ja, så frågade jag igen. Får jag verkligen berätta precis vad jag vill utan att någon lägger sig i och censurerar? När de intygade att det var hela idén med programmet så tackade jag genast JA!!!

Jag ska spela musik som jag älskar. Jag har redan börjat välja och det ligger skivor överallt hemma. Mellan melodierna tänker jag ägna mig åt att hämnas. Hämnden är en maträtt som serveras kall och jag har väntat länge på ett tillfälle att ge igen. Jag vill berätta om allt mina föräldrar, mina vänner och jag själv har fått ta. Alla de orättvisor vi har mött och all brist på respekt. Trots att jag är liten så har jag ett elefantminne, jag vet precis vilka som har gjort mig och mina närmaste illa och det tänker jag avslöja.

Så nu hoppas jag att ni alla lyssnar på den lilla, söta, stackars invandrarflickan från Rinkeby som så många dummisar älskar att hata och minst lika många snällisar älskar att älska.

Om Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är född 1970 av grekiska föräldrar. Hon har arbetat som journalist och programledare och har varit programledare för TV-programmet Mosaik i SVT. Hon har en examen i bl.a stadsvetenskap, juridik och kreativt skrivande från Stockholms universitet och Kretas universitet.