Plötsligt blev jag vuxen – om ensamkommande flyktingbarn

51 min

Att fylla 18 och bli myndig är en stor sak för många. Men för många ensamkommande flyktingbarn kommer det svenska vuxenlivet väldigt plötsligt. I dokumentären möter du Rabi och Mohammed, två killar som kom ensamma på flykt till Sverige och hamnade i Luleå.

När de blev myndiga blev de av med sina gode män och fick flytta från hemmet för ensamkommande barn. Allt stöd och hjälp som funnits för dem som barn, försvinner över en natt. Att fixa det mesta själv när du är ny i ett land och knappt kan språket visar sig tufft för båda, men den ene har mer tur än den andre.

Helene Alm jobbar för närvarande som  radioproducent för P1 dokumentärer och kulturreportage vid SR Norrbotten. Hon har återvänt till radion efter att under många år ha arbetat som frilansjournalist med TV, dokumentärfilm, medieutbildning och radio. Helene har jobbat med både det ena och det andra under sina år på Sveriges Radio;  nyheter, utrikesrapportering, samhällsprogram, litteratur och musik.  ”Plötsligt blev jag vuxen” är hennes fjärde radiodokumentär.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".