Ett avsnitt från P1 Dokumentär
51 min
Ska vi byta till svenska nu?
Sön 21 sep 2014 kl 15:03
70 år har gått sedan den 21 september 1944 då sovjetiska trupper intog Estlands huvudstad Tallinn. Och medan järnridån delade Europa mitt itu ökade flyktingströmmen över Östersjön till Sverige. Här samlades... tiotusentals balter i flyktingläger för att så småningom smälta in i det svenska samhället. Till dem hörde frilansjournalisten Dodo Parikas estniska familj som hyrde rum i en dragig och sliten Saltsjöbadsvilla fylld med estniska flyktingar.

I Saltsjöbadsvillan växte Dodo Parikas själv senare upp. När han började undersöka flyktingarnas historia fann han också människor som flytt till Sverige efter krigsslutet och efter flera år i ett krigshärjat Europa.

Flyktingsmugglare släppte dem i gummibåtar precis utanför svenska vatten, andra kom via Danmark. Bland dem fanns 83-årige Enn Iliste och Mai Raud-Pähn, 91. Iliste ägnade sitt svenska arbetsliv åt att rita hus till miljonprogrammet och fritiden till att katalogisera sitt liv och sina intressen i oändliga rader med pärmar. Mai Raud-Pähn blev lärare, konstvetare och aktiv i estniskt föreningsliv.

Enn och Mai möttes aldrig i huset i Saltsjöbaden eftersom de inte bodde där samtidigt, men deras vägar korsas i Dodo Parikas radiodokumentär, som är ett program om flykt, anpassning och om att bli svensk.

Dodo Parikas (född 1956) är frilansjournalist och författare. Detta är hans sjunde radiodokumentär och den andra med utgångspunkt i hans estniska bakgrund.

Dokumentären sändes första gången 2012.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".