Ett avsnitt från Musikmagasinet
39 min
Tania León
Mån 11 jun 2012 kl 12:00
Först ut i programserien är tonsättaren, konsertpianisten och dirigenten Tania León. 1967, efter en gedigen klassisk utbildning till konsertpianist vid Havannas Musikkonservatorium, lämnade Tania León... Kuba för den kreativa friheten i New York. Dansaren och koreografen Arthur Mitchell övertalar henne att bli musikaliska ledare, dirigent och pianist vid Dance Theatre of Harlem, det första afro-amerikanska balettkompaniet någonsin i USA. Han uppmuntrar henne att skriva egen musik och Tania León beslutar sig för att studera musikalisk komposition vid New York University.

1980 kunde hon resa tillbaka till hemlandet, då förbudet att återvända upphävdes. Det var då hennes far fick henne att förstå att hon skulle använda sina musikaliska rötter i sin musik.

- Han lyssnade på de inspelningar jag hade med mig och sa rakt på sak: ”Visst är det intressant det här, men var finns du i alltihopa.” Det förvånade mig eftersom min far inte var musiker, säger Tania León i programmet.

León har återvänt till Kuba flera gånger sedan dess men hann aldrig återse sin far. Några månader efter hennes första besök avled han plötsligt.

- Den mardrömslika situationen, när jag inte hann fram till min fars begravning på grund av de kubanska myndigheternas långsamma visumhantering, gjorde att hans sista ord till mig envist återvände: ”Var finns du i musiken”? Ett tag tänkte jag ständigt på det här. Vad menade han egentligen? Kunde det vara den polyrytmiska komplexiteten, de musikaliska rörelserna, klangfärgernas paletter? För första gången börjar jag använda mig av detta i min musik, förklarar Tania León.

Tania León skapade dansverk Inura för danskompaniet Dance Brazil. Inför detta verk tillbringade hon lång tid i Bahia i Brasilien för att arbeta med slagverkare på inhemska, folkliga instrument som surdo, cabasa, tamburin och små tomtoms, agogô, congas, tumba och berimbau. Fyra brasilianska slagverkare tillsammans med en stråkkvartett och en slagverkare från New York-filharmonikerna gör verket Inura till ett mäktigt stycke musik där kören sjunger på nigerianskt Yoruba-språk. Den nigerianska Yoruba-religionen kom till Cuba på femtonhundratalet med slavar från Nigeria.    

Poeter vars texter Tania León har tonsatt är bl a: Rita Dove, Wole Soyinka, Jamaica Kincaid, Derek Walcott och Margaret Atwood.

Tania León är Distinguished Professor vid City University of New York och musikalisk rådgivare till två välrenommerade symfoniorkestrar: American Composers Orchestra och New York-filharmonikerna.

Läs om Tania Leóns på nätet:

http://www.tanialeon.com/

http://chevalierdesaintgeorges.homestead.com/leon.html

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.00
  Tania Leon, Son Sonora-Ensemblen, Judith Clurman, Dance Brazil - Inura
  Album: In Motion
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: ALBANY
 • 12.01
  Chanticleer (San Francisco) - El Manisero
  Album: Wondrous Love
  Kompositör: Moises Simons
  Bolag: TELDEC
 • 12.07
  Juana Zayas - 36 Danzas Cubanas
  Album: A Treasury Of Cuban Piano Classics
  Kompositör: Ignacio Cervantes
  Bolag: MUSIC & ARTS
 • 12.09
  Marya Martin, Colette Valentine - Alma
  Album: Eight Visions
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: NAXOS
 • 12.19
  Norddeutsche Rundfunk So Peter Ruzicka Dir - Horizons
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: BRIDGE
 • 12.37
  David Starobin Gitarr - Bailarín
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: BRIDGE
 • 12.48
  Tania Leon, Son Sonora-Ensemblen, Judith Clurman, Dance Brazil - Inura
  Album: In Motion
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: ALBANY
 • 12.51
  Dawn Upshaw, David Zinman, Orchestra Of Saint Luke's (New York) - Scourge Of Hyacinths: "Oh Yemanja"
  Album: The World So Wide
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: NONESUCH
 • 12.54
  Speculum Musicae - Arenas D'Un Tiempo
  Kompositör: Tania Leon
  Bolag: BRIDGE
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".