Falklandskriget

87 min

Den 2 april 1982 invaderar och ockuperar Argentina Falklandsöarna, en brittisk koloni bara 70 mil öster om den argentinska kusten. Efter 150 år av kolonisation vajade återigen den blåvita argentinska fanan på det som argentinarna ansåg vara sina Islas Malvinas.Men de 1800 skräckslagna öborna ville annat.

De boende på Falklandsöarna kände sig brittiska och deras livsstil med vänstertrafik, scones och pubar var brittisk. De ville inte för något i världen styras av en argentinsk militärjunta, ökänd för sin grymhet.

Och deras vädjan fick gehör på 10 Downing Street, där Margaret Thatcher beslöt att skicka de bästa trupperna till det som skulle komma att bli Storbritanniens första krig sedan andra världskriget.

Falklandskriget pågick i 74 dagar. 672 argentinska soldater dog, drygt hälften när kryssaren General Belgrano sänktes av brittiska torpeder. 255 engelska soldater miste också livet.

I P3 Dokumentär Världen får du reda på de bakomliggande orsakerna till kriget, om upptrappningen och konsekvenserna. Du får också höra soldaternas egna berättelser om blodiga slag, men också om svält och tortyr. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista