Gendoping: När atleter blir mutanter

30 min

Under veckan som gått har Sportlabbet bland annat handlat om doping - om katt och råtta-leken mellan idrottarna och antidopingorganisationerna, och om den ständiga jakten på nya preparat för att höja prestationsförmågan. Idag ska det handla om det som dopingjägarna ser som framtidens stora fara för idrotten: gendoping.

För just nu sker en utveckling inom genterapiteknik som gör det möjligt att ersätta vissa enskilda gener, till exempel hos en person med en medfödd sjukdom, med en frisk gen.  Och just den här tekniken kan också användas av elitidrottare som snabbt vill bli starkare. Men den stora skillnaden mot tidigare doping är att den som gendopar sig också ändrar på själva genomet, arvsmassan, i sin egen kropp.  

Marcus Hansson i Berlin i Tyskland har tittat närmare på fenomenet.

I programmet möter vi den schweiziske vetenskapsjournalisten Beat Glogger, som gjort flera uppmärksammade reportage om gendoping och nu skrivit en deckare om fenomenet. Vi hör också två av de främsta forskarna på området, Perikles Simon vid Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz i Tyskland och Theodore Friedmann på University of San Diego i Kalifornien i USA. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista