P2 Jazzkatten 2014

Här finns inget ljud

Äntligen är det dags! Sveriges mest prestigefulla jazzpris delas ut i fem kategorier på Fasching i Stockholm. Live på scen: Fire! Orchestra i sin enda Sverige-spelning i år.

Dessutom premiärspelar Anna-Lena Laurin, vinnare av Årets kompositör 2013, ett beställningsverk från P2 med sin grupp Laurin Bergcrantz Project featuring Victor Lewis. Hör också Mariam Wallentin med Wildbirds & Peacedrums och Mariam the Believer, plus Anna Högberg med Se & Hör.

Programledare för P2 Jazzkatten 2014 är Miriam Aïda och Johannes Lundberg från P2 Live-redaktionen. 

Vinnare P2 Jazzkatten 2014

Årets musiker: Svante Henryson, cellist, kontrabasist och elbasist

Motivering: En gränslös upptäcksresande som obesvärat rör sig i det musikaliska landskapet. Lika hemma i hela världens musik, i symfoniorkestern, på rockscenen eller i den lilla intima jazztrion sätter han sin omisskännliga prägel på allt han lägger händerna på. I hans närvaro förvandlas det ordinära till något extraordinärt och lysande.

Årets nykomling: Elsa Bergman, kontrabasist

Motivering: En gränslös och fördomsfri frontfigur, tongivande för den nya generationen improviserande musiker. Nu kliver hon självklart upp på scenen med Mina kompisars kompisar, Attack, Hästköttsskandalen med flera och det lär bli många, många fler…

Årets kompositör: Cecilia Persson

Motivering: En frisk vind som hittat nya vägar in och ut ur jazzen. Årets kompositör verkar i både det lilla och det stora formatet, där den personliga stilen formuleras lika tydligt vid pianot som genom stora ensembler. Den musikaliska tekniken är säregen och kompositionerna knivskarpa, där hennes förmåga att uppfinna nya tonberättelser verkar växa år för år.

Cecilia Persson vann även P2 Jazzkatten för Årets kompositör 2012.

Årets grupp: Daniel Karlsson Trio

Motivering: Som en frisk, saltstänkt vind har trion dragit in i den svenska jazzens farvatten, med ett uttryck som spänner alltifrån en stilla bris till styv kuling.

Guldkatten: Georg Riedel
Motivering: En musikalisk och geografisk gränsöverskridare som lotsat svensk jazz in i nya rum för nya möten. Med det komplexa och genialt enkla har han gett Sverige mer än jazz på svenska.

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993.