Att bära bud

29 min

- De där punkterna, samlade tätt, vad betyder de? frågar jag efter en stund. Läkaren lyfter instrumentet från bröstet en millimeter och ner igen. - Kan du inte säga? Du vet ju! Läkaren lägger undan instrumentet och tittar på mig. - Det lutar åt cancer.

Idag finns det över 400 000 människor i Sverige som är eller har varit medborgare i Cancerland.
En av dem är författaren Agneta Klingspor som fick bröstcancer 2008 och skrev om den i boken ”Stängt pga hälsosjäl”. Hur reagerade hon efter att hon fick höra ”det lutar åt cancer”?

 
Agneta Klingspor är programledare för Cancerland som handlar om sjukdomarnas sjukdom, hur man kämpat mot den i historien och hur man gör det idag. Hur den gått från att vara skambelagd till att vara huvudroller i komedier. Samtidigt som den är ett hot vi får höra om i larmrapport efter larmrapport, överlever fler. I seriens första av fyra delar träffar vi människor som kämpar och kämpat.

Vi frågar oss – vad pågår i Cancerland?
 
Ett cancerbesked förändrar livet för dem som för höra det – och de flesta minns precis varje ord som uttalades i rummet.

Hur är det att ge ett sånt besked? Vilka misstag kan man göra?
 
Läkaren Gunilla Enblad har i perioder gett upp till sju cancerbesked varje dag – och hon vill ha bort skräckstämpel kring ordet cancer.
 
Docent Gunnar Birgegård har många års erfarenhet av beskedssamtal. Han berättar om de dåliga samtalen och minns tillbaka till när han själv gjorde ett ödesdigert misstag.

 
 
Reporter och producent för Cancerland är Marcus Morey-Halldin.

 
Om du vill prata med någon om din eller en närståendes sjukdom kan du kontakta:Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista