Sommar utan män

39 min
I vissa sammanhang kallas det för separatism. På Saltholmen är det bara så det är och alltid har varit. Kvinnorna håller sig för sig själva, och just på den här klippiga platsen har de samlats för att sola och bada. Bakom plank och lyckta dörrar.

- Men fattar du långsamt? Det förstår du väl att när man blir gammal och har åderbråck och bara ett bröst, att det är underbart med ett bad där man bara är kvinnor, säger en stammis som tillbringat sina somrar här i mer än 30 år.

På andra sidan planket finns en avdelning för herrar, men de är så få som kommer att kvinnorna knappt märker av dem. 

Men mitt i sommaren sätts saker på spel. En utbrytargrupp som vill att män och kvinnor ska bada nakna tillsammans har tagit över ruljansen och starka känslor sätts i brand. Några kvinnor vill att det ska vara som det alltid varit – kvinnor för sig och män för sig. Vad är det de vaktar? Har de något emot det andra könet?

”Sommar utan män” utspelar sig under en annorlunda säsong på Saltholmens Kallbadhus. Följ med in och lära känna de hängivna stammisarna på damernas avdelning.

Medverkande:

Ingalill Söderholm, Astrid Lundberg, Ingrid Wintertidh, Margareta Sjöström, Marie Carlsson, Irene Eriksson, Annelie Fletcher, Anne-Christine Johansson, Christina Eriksson, Bernt-Erik Ekeroth.

Om programmakaren:

Louise Jacobson gör dokumentärer och andra radioprogram. Hon är utbildad journalist och har en magisterexamen i radioberättande från Dramatiska Institutet.  Tidigare har Louise bland annat producerat programserien ”Det nya paradiset” och gjort reportage för ”Biblioteket” i P1. ”Sommar utan män” nominerades till Tempo Radio Award 2011.  Det är den första gången  dokumentärredaktionen sänder ett program av Louise.

Vi sänder även kortdokumentären Pyramiden av Johan Andrén.

Programmakaren återskapar ett tidsdokument från en plats i det kalla krigets slutskede. I detta program skildras  en ung man - Otto von Rosen - ett barn av en hel epoks tragiska livskänsla. Programmet var 2007 ett av Sveriges Radios bidrag till Prix Italia.