Pionjärdykarna i Nordsjön

50 min

Idag anses djuphavsdykning vara ett av världens farligaste jobb. På 70-talet så kunde man dyka på Nordsjön bara man hade ett sportdykarcertifikat. Dykarna dog som flugor. För Norge var inte dykarna det viktigaste. Det var oljan. Pengarna.

Den sjuttonde maj är det Norges nationaldag. De firar att de inte längre är en del av Sverige. Det är en stolt nation. En rik nation. Det sägs att Norge har lika mycket på banken som Sverige har i statskulder. Bankvalven är fyllda med oljepengar.

Julen 1969 hade Norge letat efter olja i flera år. Men i zon 2.4.2 på Ekofiskbältet - nästan exakt halvvägs mellan Norge och England hittade amerikanerna på Ocean Viking den julklapp som skulle förändra Norges framtid för alltid. Där fann de olja.

Men oljan behövde komma in till land. För det så behövdes pipelines. Pipelines som behövde svetsas av dykare. Djuphavsdykare. De dök ner i Nordsjön, ner i det fyrgradiga vattnet. Ner till 70 meter. 90 meter. 120. 140. 220. Idag anses djuphavsdykning vara ett av världens farligaste jobb. På 70-talet så kunde man dyka på Nordsjön bara man hade ett sportdykarcertifikat. De dog som flugor. För Norge var inte dykarna det viktigaste. Det var oljan. Pengarna.

Pionjärdykarna i Nordsjön är berättelsen om Anders Lindahl och Ulf Fredriksson. Två av dem av de få svenskar som var med och skapade Norges oljerikedom. Två av dem som har överlevt.

En dokumentär av Martin Johnson, journalist och ljuddesigner. Martin Johnson har tidigare vunnit Prix Italia 2007 och Ikarospriset  för programmet "Pappa tar semester" , om jakten på sin frånvarande far och har också bland annat producerat " "Pandemin", om svininfluensan, för dokumentärredaktionen. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista