Bara ett träd…

51 min

En trädens Rembrandt har den kallats. Den var vacker, den var gammal men nu var den sjuk och därför måste den bort. I höstas fick den numera riksbekanta TV-eken sin dödsdom av Trafikkontoret. Beskedet upprörde många och spontana protester ledde till att trädet bevakades dygnet runt. Hur kunde frågan om fällningen av ett enda träd bli så infekterad?

 
Demonstranterna ifrågasatte hur sjuk eken egentligenigen var och två gånger fick den planerade fällningen ställas in. Efterhand hårdnade samtalsklimatet mellan trädvänner och beslutsfattare. För att få ytterligare en bedömning av ekens hälsotillstånd anlitade trädvännerna också egna trädexperter.

Enligt deras bedömning var eken långt ifrån fallfärdig.

Uppståndelsen runt trädet väckte också löje och irritation hos många. Finns det verkligen inte viktigare saker att engagera sig i än en eländig gammal ek? frågade sig en del. Sjuk eller inte, vem bryr sig? Fäll skiten, sa andra.

Att det fanns många äldre bland Ekenvännerna gjorde inte saken bättre. Inte heller att de kom från det rika Östermalm.

Men många var djupt engagerade och försökte skydda trädet in i det sista.

Hur kunde frågan om fällningen av ett enda träd – om än ett gammalt och mycket älskat träd – hur kunde den bli så infekterad?

Vad tycker du? Varför engagera sig i ett enda träd när det finns så mycket större orättvisor i världen?

EFTER FÄLLNINGEN…

Diskussionen om eken slutade inte i samband med fällningen. Fortfarande råder delade meningar om hur sjukt trädet egentligen var.

Länken från de fristående arboristerna kommer att läggas ut på måndag.

Mer om Trafikkontorets och de fristående arboristerna ståndpunkter finns att läsa i följande länkar:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".