Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Drömmen om ESS
Ons 18 jul 2012 kl 12:10
I maj är det tre år sedan beskedet kom om att Lund får bygga den europeiska neutronforskningsanläggningen ESS, som förenklat kan kallas ett mångsidigt supermikroskop för att studera material på atomnivå... Men vad har hänt sedan dess? Först nästa år är det tänkt att själva byggandet av 15-miljarderskronormaskinen ska komma igång och det kommer att ta mer än 10 år innan den blir helt klar. Men redan nu så förbereder sig forskarsamhället för vad de kommer att använda maskinen till. Programmet sändes tidigare den 30 april.

ESS är tänkt att med alla kringbyggnader uppta ungefär lika mycket mark som en golfbana. Helt färdig blir anläggningen tidigast 2025 och då ska upp till 3000 forskare om året, inom vitt skilda discipliner, komma dit för att med hjälp av världens starkaste neutronkälla undersöka allt mellan proteiners uppbyggnad till bilmotorer under gång.

2013 är det meningen att det första spadtaget ska tas, men kommer ESS ens att byggas? I och med den ekonomiska krisen har flera av medlemsländerna dragit öronen åt sig. Fortfarande finns inget formellt beslut om att anläggningen faktiskt ska byggas, det får vi veta först nästa år, men ändå pågår för fullt förberedelserna för vad anläggningen mer i detalj ska användas för.

Vetandets värld måndag handlar om en av Sveriges största forskningsprojekt som nu ligger i startgroparna. Frilansjournalisten Marcus Hansson träffade några av de mest entusiastiska forskarna, som i våras samlades på en stor konferens för neutronforskare i Berlin.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".