"Vargpolitiken kan aldrig lyckas"

33 min

Det finns idag nånstans mellan 300 och 350 vargar i Sverige. De flesta i Dalarna och Värmland. Vargen har alltid väckt heta känslor men nu är debattklimatet tuffare än någonsin och huvudkritiken från båda sidor av saken är att regeringen bedriver en icke-politik. Du får möta Sveriges kanske mest respekterade vargexpert som när han nu slutar efter 20 år har mängder med kritik mot regeringen. Du får träffa jaktvårdsledaren och vi har hälsat på Vargkommitténs ordförande som ska försöka medla mellan alla inblandade.

Jag träffar Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland sen tjugo år i friluftsparken Mariebergsskogen och när jag går förbi grindarna tänker jag på att det är extremt mycket psykologi i vargdebatten. Då får jag se en jättelik vargskulptur i brons. Det stora bronsdjuret tar ett adrenalinstinnt språng, klorna är ute och käften med dom stora sylvassa tänderna blottade gör att den ser fullständigt livsfarlig ut. Lars Furuholm tycker inte alls om skulpturen.

Dem flesta svavelosande kritiker har ingenting emot vargen. Det är VARGPOLITIKEN dom hatar. Och Eva Forsgren som är ordförande i Torsbys jaktvårdskrets och har jagat i över 40 år är bitter på politiken och det stora felet är att det finns för många vargar, menar hon.

För ett par veckor sen kom Naturvårdsverkets förvaltningsplan för vargen och en av de som jobbat fram dokumentet är Ola Larsson , handläggare på enheten för regeringsuppdrag och remisser. Huvudmålet nu är att minska inaveln bland vargarna och komma med förslag om hur det ska gå till.

Vi människor som ska bestämma hur vi ska umgås med vargen är tämligen självklart mer oeniga än nånsin tidigare, menar Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen här i Värmland.

För att försöka få till stånd en konkret politik som så många som möjligt stödjer har regeringen tillsatt en Vargkommitté som ska vara ett diskusionsforum för Jägarnas riksförbund, LRF, Naturskyddsföreningen, Svenska Jägareförbundet, Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Samernas riksförbund, Sveriges fäbodbrukareförening, Sveriges kommuner och landsting och Världsnaturfonden. Ordförande i Vargkommittén är Upplands landshövding Peter Egardt och jag åkte till hans residens där han direkt beskrev svårigheterna i uppdraget.

I tjugo år har Lars Furuholm varit rovdjursansvarig hos länsstyrelsen i Värmland och han, som vi andra, såg misslyckandet med att försöka sätta ut djurparksvargar i reviren. Han menar att det kommer att ta tid att bli av med inaveln och det finns ju andra sätt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista