Radioessä: Om tingens immateriella värde

14 min

I auktionsbranschen är proveniens hårdvaluta, berättar Jan Norming i dagens radioessä. Det vill säga det man skulle kunna kalla tingens CV. Därför viskas ordet så andäktigt i SVT:s Antikrundan och vårdas ömt och innerligt på en auktionsfirma som Sotheby’s i London.

Proveniensen är en del av affärsidén om man får tro Robert Lacey, författare till en monografi om det ärevördiga auktionshuset på New Bond Street i London som Jan Norming läst. 

Men också en berättelse om härkomst, börd och social hierarki, om förfalskning, svek, sken och bedrägeri – och två och ett halvt sekels handel med hägringar.

Förlorar sig i ett töcken

Jan Norming följer Lacey och auktionshuset Sotheby’s ända tillbaka till 1744, då Samuel Baker höll den första auktionen i Covent Garden. Fast Sotheby’s exakta tillkomst förlorar sig i historiens töcken – och den egna proveniensen är således oviss.

Alla pratar om proveniens, vare sig det handlar om en hauptbyrå i TV:s Antikrundan, arkeologiskt smuggelgods, La Bella Principessa i Göteborg eller miljardärer som visar sina privata samlingar och snyltar på berömda museers prestige.                                                    

Denna radioessä sändes första gången den 28 maj 2010.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".