Michael Kors – modedrömmen om en solbränd jetsettillvaro

54 min

Michael Kors (1959-) är inte bara den fryntlige och frispråkige domaren i realityserien Project Runway på tv. Han är också en av USA:s mest framgångsrika modedesigner, inte minst ekonomiskt. Företaget börsnoterades i december förra året. Sedan dess har värdet på aktierna dubblerats och finanstidningen Forbes har satt Michael Kors på sin så kallade ”billionarie watch list”, det vill säga dem som har goda möjligheter att snart bli dollarmiljardärer. Idag säljer han mest accessoarer, men det är hans eleganta versioner av så kallad amerikansk sportswear, lyxiga och lediga plagg i en modern jetsetstil, som gjort honom känd. Mer om honom berättar vi i veckans STIL.

Michael Kors själv ser ofta ut att nyss ha kommit inflygande med ett privat jetplan från en soldränkt semester. Vilket är fullt möjligt att han har. Stålar saknar han som sagt var inte. Men han skiljer sig från många andra modeskapare som spelar på drömmen om det lyxiga livet. Han gör det med en glimt i ögat och blinkning till alla andra, som likt honom själv, såg på filmer och läste tidningar och drömde om en jetsettillvaro som barn i förorten. Han har aldrig hymlat om att han är från Long Island, men inte från de fashionabla Hamptonsdelarna. Det ser han som en tillgång. Det gav honom drömmar, och ambitioner. Och hans mamma Joans garderob gav honom inspiration till att teckna och söka in på modeskolan FIT, Fashion Institute of Technology i New York. Den hoppade han av för att redan 1981 starta sitt eget företag. I programmet berättar vi mer om Michael Kors (som även var det franska märkets Célines första utomstående designer av damkläder, där arbetade han mellan 1998-2004) och hans stil. Vi berättar även om hur termen ”jetset” egentligen kom till, och så frågar vi oss hur begreppet ”Stureplan” kom att innebära något glammigt och eftertraktansvärt.

Michael Kors är alltid solbränd, men är det verkligen något eftersträvansvärt i dessa dagar? Det frågar vi oss också. Vi har talt med både idéhistorikern Klas Grinell och makeupproffset Wenche Hughes om den saken. Vi har även besökt en kvinna som rörde sig i de svenska jetset-kretsarna under 70-talet, Kerstin Sandels. Hon och maken Henning Sjöström delade både kärlekslivet och yrkeslivet som advokater, liksom smak för eleganta kläder. Vimmelbilder från förr skvallrar om en avundsvärd garderob. Om hennes intresse för kläder och stil får vi höra mer om i programmet.

Vi har även varit i New York där vi besökt den svenske modeskaparen Kenth Andersson. Han startade sin bana i början av 1980-talet, ungefär samtidigt som Michael Kors. Hans stil är exklusiv och feminin och lockar en liknande kundkrets – kvinnor med gott om pengar och smak för kvalitet.

Veckans gäst är Claes Britton, författare och creative director på Britton & Britton.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".