Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
55 min
Nisse Simonsson – kirurg med hjärnkoll på maten?
Tor 07 jun 2012 kl 10:03
Fia Gulliksson besöker den pensionerade kirurgen Nisse Simonsson, som reser land och rike runt och på ett humoristiskt sätt föreläser om hur hjärnan beter sig och fungerar. Tillsammans försöker de finna... goda rätter med innehåll som hjärnan mår gott av. Nisse ger sin syn på modern kostdebatt, vad som bör drickas till maten och hur vi kan förlänga livet. I Menyn ingår en delikat efterrätt med nötter och torkade bär i choklad, en läcker laxsida kryddas och bakas i ugnen, sallad serveras med ett ljuvligt sardellströssel och som aptitretare bjuds Dukkha, en egyptisk nöt- och kryddblandning. Bland ”nyttigheter” för hjärnan som ingår och diskuteras finns Omega-3, antioxidanter; vitamin-E, bär, flavonoider mm… I programmet ger också ett gammalt skelett forskarna svar på vad som åts för 500 år sedan. Och att hon åt väldigt bra…

  
Kanske har han inte levt
som han nu lär, Nisse Simonsson, när han rekommenderar smalare mat och mer rörelse. Efter att ha verkat som kirurg i 35 år är han numer pensionerad, men flitigt anlitad som föreläsare.

Han har skrivit en rad böcker med kåserier om kända personer, upptäckter och egna upplevelser. Hans verk har ofta anknytning till uppväxten i Strömsund i norra Jämtland, men också till arbetet som läkare och den aldrig sinande aptiten för litteratur.

Med en nyfikenhet för stora tankar, män och kvinnor har han bland annat haft programserier i TV och varit sommarpratare i P1.

Artikel med tankar om bra mat för hjärnan och inspiration till dagens meny ur ”The Economist” (engelska):

  
  
Reportage:

TÄVLING

#link=301507#- om matrelaterade filmscener och filmer.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Allt som är kebab i Istanbul — och snabbmatens... Tor 17 maj kl 10:03(30 min)

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

Det fantastiska kranvattnet! Tor 10 maj kl 10:03(30 min)

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Svenske kocken: Japan är nördarnas paradis! Tor 03 maj kl 10:03(30 min)

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Meny med Tomas Tengby Mån 30 apr kl 00:02(33 min)

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten Tor 19 apr kl 10:03(30 min)

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".