Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Han klättrar till havsörnarnas bon
Fre 08 jun 2012 kl 12:10
Havsörnarna är tillbaka - men fortfarande hotade. Lena Nordlund och Per Helgesson följer med Björn Helander på Naturhistoriska Riksmuséet, som inventerat havsörnar sedan 1964, ut i en sörmländsk skog där... han klättrar upp till ett havsörnsbo.

Idag syns havsörnarna igen, de stora rovfåglarna som var på väg att utrotas helt på 1960- och 1970-talet.  Eftersom de var högst upp i näringskedjan var de extra hårt drabbade av miljögifter, som PCB och DDT. De la färre ägg, ägg som ofta inte kläcktes och som ibland hade så tunna skal att de bara gick sönder. 

Det är nu mer än 40 år sedan Projekt Havsörn startades av Naturskyddsföreningen, det skyddsprojekt där man la ut giftfri mat och försökte hjälpa fåglarna att få häcka ifred. Det fick effekt och numera finns det minst 2500 havsörnar längs våra kuster. 

Att havsörnen nu är tillbaka brukar ses som en framgångssaga i miljövårdsarbetet, att det verkligen går att göra något. Men havsörnen är fortfarande en hotad art och i ett bestånd i södra Norrland ser forskarna idag liknande fortplantningsproblem som på 1970-talet, utan att förstå varför. 

Björn Helander från Naturhistoriska riksmuseet har varit med hela vägen – från de första inventeringarna 1964 och starten av Projekt Havsörn till idag. Somliga kallar honom Mr Havsörn och tidigare i vår fick han medalj från Kungliga Vetenskapsakademien för sitt arbete. Varje vår, i över 50 år har han varit ute och inventerat örnbon i höga träd. Han är ute nu också, och i dagens program träffar Lena Nordlund och Per Helgesson honom och hans medhjälpare Kurt Elmqvist i en skog med höga gamla tallar i Södermanland.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".