Taxi och turistbuss till rymden

20 min

2012 ser ut att kunna bli året för flera genombrott för kommersiella krafter i rymden. I slutet av maj lyckades för första gången en privat rymdfarkost flyga upp till den internationella rymdstationen ISS och docka med den, för att därefter återvända till jorden. Samtidigt fick en privat farkost för rymdturism tillstånd för en avgörande provflygning från amerikansk mark. Men vissa menar att rymdturismen är en övergångsfas på vägen mot snabbare resor mellan platser på jorden, fast via rymden.

Jamie Drew siktar på att bli rymdturistpilot. Han är sedan tidigare pilotutbildad och har just avslutat ett mastersår vid The International Space University i Strasbourg, för att därefter få sommarjobb på den amerikanska rymdmyndigheten NASA. Han pekar på den starka utvecklingen just nu inom den kommersiella rymdfarten, med företag som Virgin Galactic och Xcor, företag som i år ska göra viktiga provflygningar av de farkoster som är tänkta att med start från nästa år ta betalande passagerare ut på korta turer i rymden. Men själv tror Jamie Drew att rymdturismen framför allt kommer att bana väg för en ny typ av flygtrafik, inom jorden fast via rymden, där man ska kunna resa mellan till exempel Paris och New York på en timme.

I samma klass som Jamie Drew finns danska Alexandra Jung, som sedan tonåren strävat efter att bli astronaut. Även den bransch hon riktar in sig på håller just nu på att omvälvas i och med kommersiella aktörers intåg. Utvecklingen drivs särskilt av att Nasa de senaste åren bjudit in privata företag till samarbete på ett nytt sätt. Nasa vill lägga ut "enklare" rymdresor, exempelvis till den internationella rymdstationen ISS, på entreprenad. Genom att låta frakt och senare också astronauter åka taxi till rymden på detta sätt, så vill NASA kunna använda sina resurser till mer långväga rymdresor och annan verksamhet. Den framgångsrika färd som företaget SpaceX gjorde med sin kapsel Dragon till och från ISS i slutet av maj, som gjordes just för Nasas räkning, är ett viktigt tecken på att det hela verkar fungera. Det menar Olle Norberg, generaldirektör på svenska Rymdstyrelsen.

Hör om utvecklingen och om vad den kan leda till för rymdfarten och för oss som stannar kvar här på jorden i dagens Vetandets värld.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".