Hur går det för nomadfolket tuaregerna?

15 min

Vad händer i Mali sedan tuaregerna i norr i dagarna gått samman med islamisterna? Detta efter att nomadfolkets långa befrielsekamp slutade med att de tog över norra delarna av Mali tidigare i år. Frilansjournalisten och författaren Peter Mosskin ger sin bild av det komplicerade läget. Hör också Dan Jönsson i hans serie om betydelsefulla europeiska platser.

Ja, vad händer med tuaregerna? Nomadfolket som gjort sig känt för suggestiv musik och som lidit både under kolonialmakterna och de nationalstater som etablerades i västra Afrika för ett halvt sekel sedan.

Sekulära tuareger...

Sedan dess har de fört en självständighetskamp som nu burit frukt i norra Mali. Där utropade sekulära tuareger en självständig stat i början av april.

...men sharialagar ska gälla?

För en vecka sedan kungjorde de att de nu gått samman med islamisterna i området och att den nya staten också ska lyda under sharialagarna. Hur ska vi förstå det?

Peter Mosskin har under lång tid följt tuaregerna.

Vi hör också ännu ett avsnitt i Dan Jönssons serie om europeiska platser som betyder något för den europeiska identiteten. Idag: om Sarajevo.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".