Slutet kommer först

20 min

P4 Kultur tar farväl och ägnar sista programmet åt början och slutet. Att få till en bra början kan vara svårt, och att avsluta snyggt är kanske ännu krångligare. Kajsa Carlsson har mött författaren Åke Edwardson, som en gång slängde ett helt färdigt inledningskapitel och alltid börjar med slutet.

Som författare ska man lämna inledningen därhän i början av skrivandeprocessen och försöka hitta slutscenen i stället, tycker Åke Edwardson. Under sin författarkarriär har han skrivit romaner för både vuxna och unga, men mest känd är han för böckerna om kommissarie Erik Winter vid Göteborgspolisen. I höst kommer en ny Winterroman, trots att Edwardson tidigare avslutat deckarserien.

Åke Edwardson funderar själv mycket kring sina slut,och i boken "Den sista vintern" lade han faktiskt till ett extraslut i pocketupplagan när han märkte att läsarna inte tolkade det första slutet som han tänkt.

– Jag var nöjd som författare med det första slutet, men sedan blev jag missnöjd och då hade jag möjlighet att göra något åt det, säger Åke Edwardson.

Ett dåligt slut kan förstöra en hel film, tycker P4 Kulturs reporter Viktor Hariz. Det är Hollywoodsluten, med såsig musik och alldeles för många ihopknutna trådar, som irriterar honom och i sin krönika ger han några avskräckande exempel.

Vi hör även Amanda Ooms kloka ord om slutet, som också är en början.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".