Östersjöns dolda historieskatter

20 min

I Vetandets värld tisdag ska vi ta en titt under havsytan, nere i djupen där sådana spännande fynd görs som det rapporterades om i förra veckan - fartyget Resande man. Ett mytomspunnet svenskt krigsskepp som 1660 sjönk i hårt väder i Stockholms södra skärgård när det var på väg mot Polen fullastat med skatter. Troligen är det det skeppet man nu har hittat på Östersjöns botten.

Gustaf Klarin stämde träff med Johan Rönnby, professor i marin arkeologi vid Södertörns högskola, för att prata vrak. Från början apropå Resande man, men samtalet utvecklades till att handla om så mycket annat som man kan hitta på havets botten, mycket äldre lämningar. Sådana som kom dit innan havsbottnen var havsbotten, på den tiden man kunde gå torrskodd till Bornholm. Fynd som bevarats mycket bättre i vattnet än de skulle gjort på land. 

De speciella förhållandena i Östersjön har nämligen gjort att föremål bevarats genom århundradena, och nu ger den tekniska utvecklingen oss allt bättre möjligheter att hitta lämningarna, och med hjälp av dem skaffa oss en bild av hur förfäderna levde.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".