Rosmersholm av Henrik Ibsen

Här finns inget ljud

"Så vackert med en kvinna som uppoffrar sitt liv för andra. Den räddande ängeln!" säger Birgitta Johansson, Göteborgs universitet och fortsätter:

"Kvinnan måste bevisa sin renhjärtade kärlek hon måste vara beredd att uppoffra sig för mannen hon älskar. Skära av sig lillfingret vid mellersta leden. Eller varför inte vänstra örat? som Ulrik Brendel säger i dramat Rosmersholm."

Rektor Kroll kommer på besök till Rosmersholm och prästen Johannes Rosmer. Det har gått en tid sedan Beate, Krolls syster och Johannes hustru, tog sitt liv.

På Rosmersholm finns också den kraftfulla Rebecka West som skött om Beate under hennes själsliga sjukdom och blivit nära vän till Johannes Rosmer.

Rebecka och Johannes har fört långa och djupa samtal. Hon tror på den nya tidens idéer och under deras diskussioner har hon fått Johannes att lämna sitt konservativa synsätt och dessutom överge sin barnatro. 

I Rosmersholm presenterar Ibsen två motsatsfigurer i den förfinade drömmaren Johannes Rosmer och den lidelsefulla handlingsmänniskan Rebecka West. Det är ett avancerat par. De har gjort upp med sina illusioner - tror de. Men i det ögonblick de ska göra bruk av sin frihet och börja bygga nytt från grunden, rullas det förflutna upp igen med det ibsenska dramats obarmhärtiga mekanik.

Johannes får se människor och händelser i deras rätta dager. Rebecka blir klart medveten om att hon i frihetens namn öppnat dammluckor för svarta underströmmar i sin natur. Hon har ljugit också för sig själv. 

Det finns människor som suttit i fängelse så länge att gallret sen liksom sitter fast i dem. När de slipper loss står de där med sin frihetsdröm och kan inte realisera den. 

Frigörelsens väg går över lik, på Rosmersholm liksom i de stora sociala sammanhangen, och resulterar i den djupa och hemlighetsfulla oro, som kallas skuldkänsla. 

"I många berättelser från 1800-talets slut dör de kvinnor som älskar passionerat, eller har sexuella äventyr; Madame Bovary, Anna Karenina och Fröken Julie är bara några..." påminner oss Birgitta Johansson, Göteborgs universitet, efter hon hört Sveriges Radio Dramas uppsättning av Rosmersholm från 1951.  

 

Rosmersholm av Henrik Ibsen

Översättning: Torsten Fogelqvist.
I rollerna: Rosmer - Olof Widgren, Rebecka West - Karin Kavli, Rektor Kroll - Rune Carlsten, Ulrik Brendel - Hugo Björne, Peter Mortensgård - Gösta Gustafson, Fru Helseth - Ingalill Åström.  
Regi, bearb: Henrik Dyverman.

Från 1951.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista