Spring Homo sapiens, spring!

20 min

Imorgon lördag är det dags för Stockholm marathon. Mer än 20 000 löpare ska ta sig drygt fyra mil springande genom huvudstaden, eller i alla fall försöka, för springa, det är vi människor bra på. Vi är så bra att en del forskare tror att det är vår förmåga till långdistanslöpning, som gör att vi, Homo sapiens, erövrat världen i den evolutionära kampen med de andra förmänniskoarterna som var samtida med oss i vår tids begynnelse.

Vi var nämligen inte ensamma här på jorden, utan under en del av de 200 000 år vi funnits som arten Homo sapiens har vi levt sida vid sida med, eller i alla fall samtidigt som, minst fyra andra människoarter. För 30-40 000 år sen fanns det till exempel både människor och neandertalare här i Europa, och genetiska studier pekar på att vi till och med gjorde barn med varandra.

Nu, när Stockholm marathon 2012 springs imorgon, finns det inte en enda fullblods-neandertalare på banan, inte en enda Homo erectus, ingen Denisova och ingen person av arten Homo floresiensis. Vi försöker reda ut vad det var som gjorde att bara vi blev kvar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".